Voorkeursstijlen leiderschap
Ik wil weten welk type leider ik nodig heb per projectfase, en hoe de voorkeuren
Binnen dit cluster verwerven we informatie over de ‘zachte’ kanten van de samenwerking. De aanhalingstekens staan er niet voor niets: we willen daarmee aangeven dat ‘zacht’ niet betekent ‘onbelangrijk’ of ‘makkelijk op te lossen’. Integendeel, juist op die ‘zachte’ kanten kan je smartcityproject stuklopen. Ze zouden er ook voor kunnen zorgen dat opschaling uitblijft. Dit zou kunnen gebeuren door het hardnekkig voortbestaan van cultuurverschillen en belangentegenstellingen tussen projectpartners, een leiderschapsstijl die niet bij jouw type project past of een gebrek aan draagvlak binnen de eigen organisatie.
Binnen dit onderwerp richten we ons op de leider van het smartcityproject en het type leiderschap dat deze projectleider vertegenwoordigt. Welk type leider is nodig in de smartcitypraktijk? Moet de leiderschapsstijl veranderen door de tijd? En waarmee is een leider van een smartcityproject geholpen?
Geef in de ontwikkelfase van een smartcityproject een teamlid met een informele leiderschapsstijlvoorkeur de leidersrol.
Ga in de opschalings- en beheerfase na of taken en verantwoordelijkheden wellicht beter herverdeeld kunnen worden binnen je team. Er moet iemand binnen het team zijn die verantwoordelijkheid kan nemen voor de ‘planning & control’ kant van het project.
Binnen dit onderwerp richten we de schijnwerper op de belangen van de verschillende partijen die betrokken zijn bij een smartcityproject. Welke belangen en belangentegenstellingen zijn er? En hoe kunnen die met elkaar in overeenstemming gebracht worden?
Accepteer dat partijen verschillende en botsende belangen hebben, breng de belangentegenstellingen in kaart en probeer de verschillen te overbruggen.
Communiceer als gemeente over de eigen belangen, zorg dat andere partijen die belangen kennen en er begrip voor krijgen.
Vergeet de inwoners niet wanneer je de belangen van alle partijen in kaart brengt. Als zij een rol hebben in het project, zijn inwoners als vanzelfsprekend ook partij.
Binnen dit onderwerp wordt aandacht besteedt aan de samenwerkingscultuur bij een smartcityproject. Onder samenwerkingscultuur verstaan wij: De invloed van de gangbare waarden, normen en werkwijzen van organisaties (of organisatieonderdelen) op het verloop van een samenwerkingsproces.
Stuur op het ontstaan van een gelijkwaardige samenwerking, met vertrouwen als basis.
Organiseer een of meer activiteiten die specifiek gericht zijn op het naar boven halen van eventuele cultuurverschillen, spreek open met elkaar over manieren om eventuele cultuurverschillen te overbruggen.
Werk samen met partijen die geografisch nabij zijn.
Ik wil weten welk type leider ik nodig heb per projectfase, en hoe de voorkeuren
Ik wil weten wat de voordelen zijn van samenwerking met beoogde partners zodat ik weet
Ik wil de kansen, risico’s en de te hanteren communicatiestrategie voor alle belanghebbenden binnen mijn
Ik wil in gesprek met anderen de samenwerkingsmogelijkheden tussen verschillende afdelingen en partijen verkennen
Ik wil weten welke waarden mijn partners en ikzelf aan het project toekennen, hoe belangrijk
Ik wil de samenwerking tussen afdelingen en partijen bevorderen, door knelpunten inzichtelijk en bespreekbaar te