De gemeente wil in 5-10 jaar tijd in alle 10 wijken ‘laadpleinen’ aanleggen waar inwoners hun eigen auto kunnen opladen en waar de vloot van elektrische deelauto’s kan worden opgeladen. Ook wordt er duurzame energie opgewekt en opgeslagen in accu’s, om het elektriciteitsnet te ontlasten. De locatiekeuze en het ontwerp van de laadpleinen wil de gemeente in samenspraak met de wijkbewoners doen. Betrokken partijen zijn naast gemeente en wijkbewoners: beheerders elektriciteitsnet, leveranciers van laadpalen, leveranciers van zonnepanelen en opslagvoorzieningen, installateurs en aannemers. De gemeente zal het eerste laadplein op eigen grond laten aanleggen en in beheer nemen, en houdt de optie open dat een private partij op enig moment het eigendom en beheer van de laadpleinen overneemt.
Een grote investering is nodig om laadpleinen te realiseren en de gemeente wil in de startfase snel grip krijgen op de kosten en baten van het project.
De ‘Maatschappelijke Waarden Calculator’ helpt om snel grip te krijgen op de kosten en baten van het project tijdens de eerste 10-jaarsperiode.
Resultaat van het instrument is dat de maatschappelijke waarden in beeld worden gebracht, zodat je kunt controleren of een eventueel tekort gedekt zal kunnen worden vanuit een andere begrotingspost, bijvoorbeeld voor veiligheid of duurzaamheid.
Je wilt bij dit grote project vooraf een meetplan opstellen om verantwoording te kunnen afleggen aan het bestuur voor de goedkeuring van de vervolgfase.
Het instrument ‘Uitkomsten tijdlijn’ geeft je de handvatten om doelstellingen SMART te formuleren en om de juiste meetmethoden en meetmomenten te kiezen voor de monitoring. Dit helpt om later in het proces verantwoording af te leggen.
Je merkt dat in de uitvoeringsfase niet het hele college het project steunt en dat er ook bij de afdelingen mensen zijn die twijfels hebben bij het project, ook bij mensen op sleutelposities. Hoe houd je het draagvlak in de gaten? En welke maatregelen neem je als je merkt dat het draagvlak afbrokkelt?
De ‘Draagvlakmonitor’ kan je helpen om het draagvlak voor het project in de te schatten. Aan de hand van de uitkomsten kan een bijpassende strategie geselecteerd worden om de mate van draagvlak te beïnvloeden. Uit de draagvlakmonitor is gebleken dat er beperkt draagvlak is voor de laadpleinen. Dit lijkt met name te verklaren doordat door publiek professionals andere maatschappelijke waarden centraal worden gesteld. Met behulp van de ‘WaardenWeegschaal’ of de ‘Denkhoeden methode’ kunnen gesprekken met ambtenaren en bestuurders georganiseerd worden om te spreken over waarden die worden gewaarborgd of worden bedreigd door de ontwikkeling van laadpleinen. Resultaat van deze inzet is dat er voldoende draagvlak voor het project aanwezig is en de uitvoeringsfase verder kan gaan.
Je weet wel zeker dat je heel veel partijen nodig hebt voor een zo complex en omvangrijk project, direct of indirect. Hoe breng je tijdens de uitvoeringsfase in kaart met wie je te maken hebt en hoe je met die partijen het beste om kunt gaan?
De ‘Krachtenveldanalyse’ helpt je om vooraf alle stakeholders, hun belang, de risico’s en de passende communicatiestrategie in kaart te brengen. Ook de strategie voor het betrekken en informeren van omwonenden wordt hierin meegenomen.
De gemeente ervaart in de beheerfase dat een groep inwoners zich uitspreekt tegen de laadpleinen. Zij willen graag met de gemeente in gesprek over de laadpleinen.
Het instrument ‘Meningpeiler’ kan gebruikt worden om het gesprek met inwoners te starten over de laadpleinen. Dit zorgt ervoor dat er een goed beeld ontstaat over welke waarden er volgens bewoners wel of niet genoeg gewaarborgd worden door de introductie van de laadpleinen.
In de opschalingsfase wil de gemeente de uitkomsten van het project verder periodiek evalueren. Je hebt in de startfase al een meetplan opgesteld met SMART doelstellingen.
Het instrument ‘Uitkomsten tijdlijn’ geeft de handvatten om doelstellingen te formuleren en de juiste meetmethoden en meetmomenten te kiezen voor de monitoring van uitkomsten. Deze evaluaties voer je uit op de aangegeven momenten, zodat je naar het bestuur kunt verantwoorden wat de resultaten zijn, en of deze nog in verhouding staan tot de gemaakte kosten.