Search
Close this search box.

Emotienetwerken

Met Emotienetwerken haal je op een laagdrempelige manier de emoties en perspectieven van inwoners op rondom een gevoelig thema

Onderwerp:


Duur:

Inzetbaarheid:

Gebruik:


Stadium:

draagvlak & participatie inwoners

+/- 2 uur

Offline

gezamenlijk met externe facilitator

startfase
ontwikkelfase
opschalings/beheerfase

Emotienetwerken
LinkedIn
WhatsApp
Email

Emotienetwerken is het gezamenlijk verkennen van emoties/perspectieven die mensen hebben bij een thema en onderling. Dit filmpje van de Reinwardt Academie, die deze methode ontwikkeld heeft, geeft een eerste indruk van de methode. De verschillende perspectieven en emoties worden gevisualiseerd op twee assen: sterk-mild en onaangenaam- aangenaam. Deze plaatsing op deze assen kan een object op papier zijn, maar kan ook de deelnemer zelf zijn die op een plek in de ruimte gaat staan. 

Oorspronkelijk wordt deze methode ingezet om erfgoed betekenis te geven. Het is een actieve gespreksvorm om bewoners te betrekken bij gevoelige onderwerpen. In gemodereerde groepsgesprekken worden deelnemers gevraagd om over hun gevoelens na te denken met betrekking tot een bepaald onderwerp en is daarom mogelijk ook een goede methode om te gebruiken voor thema’s zoals stadsverwarming, duurzaamheid en de energietransitie. Wat vinden bewoners ervan? Hoe voelen anderen zich en denken daarover?  

De voordelen van deze tool

Verkennen van uiteenlopende en botsende gevoelens

Voorbeeld: de energietransitie of het aardgasvrij maken van een wijk: Wat is de weerstand, waar komt het vandaan, weerstand tegen wie?

Begrip creëren voor elkaar

De focus komt te liggen op het delen van perspectieven en gevoelens vanuit verschillende kanten.

Gesprekstarter

De emotienetwerken maakt het eenvoudig een gesprek op gang te brengen door visueel te maken waar iedereen staat t.o.v. een bepaald thema

Heb je een vraag of opmerking over deze tool?

Neem contact op en we komen zo snel mogelijk bij je terug.

Verwante tools

Project Pitch

Project pitch

ik wil collega’s op een laagdrempelige manier informeren en enthousiasmeren over een smartcityproject

Denkhoedenmethode

Denkhoeden methode

Ik wil met collega’s het gesprek aan gaan over voor- en nadelen van een smartcityproject